Świeże trufle, karczochy, ośmiornica prosto z Sardynii, a do tego szeroka gama sycylijskich, piemonckich czy apulijskich win i duży wybór prosecco. Wszystko to z zachowaniem oryginalnych receptur oraz kulinarnych zwyczajów. Mowa o Tutto Bene Italian Bistro, wyjątkowym miejscu w sercu warszawskiego Mokotowa. Miejsce to prowadzi para pasjonatów od lat podróżujących po Włoszech w poszukiwaniu najlepszych produktów, a także atmosfery rodem z włoskich barów, gdzie główną ideą jest radosne celebrowanie życia. Teraz tego samego możecie doświadczyć na Mokotowie.
La dolce vita po warszawsku
Włoska kuchnia zdecydowanie przeżywa w ostatnim czasie swój złoty wiek. Według badań przeprowadzonych w 2019 roku na potrzeby raportu PMR, aż 73% Polaków deklaruje, że jest to ich ulubiony typ kuchni. Ale czy chodzi tutaj tylko o samo jedzenie, czy raczej podejście do życia? Włoskie „la dolce vita” to radość, spotkania z bliskimi i docenianie otaczającego nas piękna. Jest to również umiejętne zarządzaniem czasem wolnym, by każdą chwilę spędzać miło, przy dobrym jedzeniu i w przyjemnej atmosferze.
Tutto Bene Italian Bistro, stworzone przez Paulinę i Roberta Głozaków, zaprasza do wspólnego biesiadowania we włoskim stylu przez cały dzień. Ranek można zacząć tu od pysznej włoskiej kawy w towarzystwie domowych ciast, w tym pysznego tiramisu. Jest to również doskonałe miejsce na biznesowy lunch w niezobowiązującej atmosferze, a wieczorem na spotkanie się z bliskimi, przyjaciółmi, podczas którego można dzielić się jedzeniem, degustować wina i celebrować życie przy dobrej muzyce.
Prosto z Włoch
Właściciele Tutto Bene Italian Bistro od lat słyną ze sklepu z włoskimi delikatesami i winem na warszawskim Bazarze Olkuska. Dzięki swojemu doświadczeniu i znajomości Włoch, postawili w pełni na autentyczność i jakość. Bazują bowiem na włoskich produktach, które sami regularnie wyszukują i sprowadzają z Włoch, oferując smaki, które do tej pory były w Polsce trudno dostępne.
Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. W Bistro używamy produktów najwyższej jakości, ponieważ wiemy, że ich jakość jest najważniejsza dla uzyskania wyjątkowego smaku. Zależy nam, by Goście doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę – wskazuje Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro.
Lokalność, sezonowość, nietuzinkowość
Ku radości Gości, w ofercie Tutto Bene Italian Bistro nie ma pizzy, co jest absolutnym ewenementem na skalę włoskich restauracji w Polsce. W menu opartym na lokalności i sezonowości, znajdziemy natomiast całą gamę świeżych owoców morza, wśród nich m.in. smażone kalmary w sosie aioli, mule z dodatkiem pietruszki czy krewetki serwowane z peperoncino. Tym, co jednak szczególnie wyróżnia lokal na tle polskich restauracji są niespotykane w innych miejscach pasty: spaghetti z bottargą (suszoną ikrą ryby cefala), cacio e pepe (tradycyjny rzymski makaron), carbonara serwowana bez śmietany czy spaghetti alle vongole. W menu znajdziemy także dużą ilość przystawek, by zachęcić Gości do dzielenia się i próbowania nowych smaków.
Włoska kuchnia nie mogłaby oczywiście istnieć bez bogatej karty win. Tego również mogą spodziewać się Goście odwiedzający Tutto Bene Italian Bistro, bo jak podkreśla właściciel, Robert Głozak: oprócz ponad 100 rodzajów win w butelkach, oferujemy także szeroki wybór win serwowanych na kieliszki. Karta win to przekrój przez najważniejsze regiony Włoch, w tym m.in. Piemont, Sycylię, Sardynię, Wenecję, Kalabrię czy Aostę. Zachęcamy do próbowania i odkrywania, jak Włochy są zróżnicowane także w kwestii winiarstwa. Poza tym zapraszamy do siebie naszych zaprzyjaźnionych producentów, którzy chętnie dzielą się wiedzą i pasją na temat swojego regionu oraz win.
Slow Italia – także dla osób unikających glutenu
Klasyczna kuchnia włoska to oczywiście dziesiątki rodzajów makaronów. Właściciele Tutto Bene Italian Bistro postanowili dać szansę skosztowania tych przysmaków również osobom unikającym glutenu, dla których kuchnia włoska była dotychczas w dużej mierze niedostępna. Klasyczną pastę możemy zamienić na wersję bezglutenową*, dzięki której nawet ograniczający pszenicę będą mogli cieszyć się przyjemnym wieczorem we włoskim stylu.
W filozofii restauracji ważne miejsce zajmuje ponadto życie zgodne z poszanowaniem środowiska. Produkty transportowane przez właścicieli pochodzą z małych włoskich gospodarstw rolnych, m.in. od drobnych rzemieślników czy lokalnych wytwórców. Podejście to jest spójne zarówno z wizją tradycyjnych włoskich restauratorów, jak i świadomych Gości.
Leave a Reply