Magia świątecznych wypieków!

Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych dań, których przepisy niosą lata historii i wspólnych wspomnień. Świeżo upieczone pierniki, słodkie miodowniki, gorąca szarlotka wypełniająca pomieszczenie zapachem cynamonu czy puszysty sernik z aromatyczną skórką pomarańczy zdecydowanie zadowolą naszych najbliższych, umilając swym smakiem świąteczne chwile.

Aby tworzone przez nas posiłki zachwyciły gości swoją wyjątkowością, muszą być one przygotowane z wysokiej jakości produktów. Dlatego podczas Świąt Bożego Narodzenia, w naszej kuchni nie może zabraknąć Dolnośląskiej Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice, dzięki której unikniemy kulinarnego rozczarowania w tym magicznym dla wszystkich okresie.

Mąka z urodzajnych gleb Dolnego Śląska

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to gwarancja wspaniałego smaku domowych wypieków. Jako naturalny produkt zapewnia wysoką jakość przygotowanego ciasta, dorównujący jego wyglądowi. Ze względu na brak dodatków chemicznych, jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość, wysoko przemielona mąka typu 450 sprawdza się doskonale podczas świątecznych przygotowań kulinarnych, zapewniając delikatny smak naszych ciast, ciasteczek, pierników, serników i innych przysmaków. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią naszych potraw.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice od lat doceniana jest zarówno przez zadowolonych klientów, jak i specjalistów. Jest to produkt wysokogatunkowy, wytwarzany z najlepszych odmian pszenicy przez profesjonalistów wkładających serce i zaangażowanie w swoją pracę. Na wysoką jakość produktu wpływa również miejsce dojrzewania ziarna. Ze względu na łagodny dolnośląski klimat sprzyjający uprawom pszenicy i urodzajne gleby Dolnego Śląska, Młyn Jaczkowice jest w stanie uzyskać delikatną, naturalną mąkę, stworzoną z myślą o polskich domach i polskiej kuchni. Ponad dwustuletnie doświadczenie, połączone z rozwijającą się technologią, gwarantuje satysfakcję i udane potrawy przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym.

Dolnośląska Mąka Tortowa to wysokiej jakości produkt Młyna Jaczkowice, który stanowi niezbędny składnik w każdej kuchni. To dzięki niej powstają aromatyczne dania i słodkości towarzyszące nam przez cały rok – szczególnie podczas świąt bożonarodzeniowych.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Tortowa typ 450
Wartość energetyczna 1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz 1,2 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 72,1 g
W tym: cukry 0,3 g
Błonnik 1,5 g
Białko 11, 7 g
Sól 0,005 g

Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450

MŁYN JACZKOWICE

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.

Dystrybutor: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.

Cena: ok. 3,50 – 4,00 PLN

Przepis na domowe pierniczki:

  • 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i  dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.

Najnowsze artykuły

Spódnice młodzieżowe i co jeszcze nastolatka powinna mieć w szafie?

Obecnie moda dla dorosłych i młodzieży często jest taka sama. Jednak to błąd, bo okres gimnazjum i liceum powinien charakteryzować nieco inny strój, niż...

Jak zbudować perfekcyjną biznesową garderobę i jak o nią systematycznie dbać?

Wysokiej jakości marynarki i garnitury stanowią jej podstawę, dlatego zawsze powinny być w zasięgu ręki – odświeżone i wygładzone. Jak to osiągnąć bez konieczności...

Polska na 22 miejscu w 10. Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego

Economist Impact opublikował dziesiąty coroczny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI), w którym Polska zajęła 22 pozycję. Porównując z zeszłorocznym zestawieniem oznacza to wzrost o 3...

Dlaczego warto przyjmować witaminę C jesienią?

Jest wiele objawów wskazujących na niedobór witaminy C w naszym organizmie. Są one subtelne, postępują powoli i trzeba zwracać na nie uwagę. To właśnie...

Magia świątecznych wypieków!

Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych dań, których przepisy niosą lata historii i wspólnych wspomnień. Świeżo upieczone pierniki, słodkie miodowniki, gorąca szarlotka wypełniająca...

Zobacz także