Jakie witaminy ma marchewka to bardzo często poruszana przez wiele osób kwestia. Zdrowotność marchewki jest bowiem znana od wielu lat i wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że warto wprowadzić ją do swojej diety. Regularnie spożywana marchewka wpływa bowiem na opaleniznę, pracę wzroku, wzmacnianie odporności, działanie przeciwnowotworowe oraz wiele innych. Prozdrowotne działanie jest zatem bardzo szerokie. Przedstawiamy jakie witaminy i mikroelementy można znaleźć w marchewce i prezentujemy najważniejsze korzyści z włączenia jej do swojej diety.
Wartościowe składniki zawarte w marchewce
Marchewka zawiera mnóstwo wartościowych składników, które czynią ją bardzo dobrym wyborem dla osób, które pragną zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Dzięki marchewce będzie to jak najbardziej możliwe. Przyjrzyjmy się zatem temu jakie witaminy ma marchewka.
Marchewka jest znana przede wszystkim z wysokiej zawartości beta-karotenu. Beta-karoten w organizmie odpowiada za wydzielanie witaminy A, która pozytywnie wpływa na pracę wielu narządów. Marchew zawiera bardzo wysoki poziom beta-karotenu i ze wszystkich dostępnych na rynku warzyw stanowi jedno z najlepszych źródeł tej właśnie substancji. Właśnie z tego powodu warto poważnie rozważyć wprowadzenie jej do swojej diety, gdyż korzyści z takiego działania będą bardzo wysokie. Zawarty w marchewce beta-karoten odpowiedzialny jest za funkcjonowanie wzroku, wzmacnianie odporności oraz pomaga w walce z trądzikiem i redukuje powstawanie zmarszczek. Jest także wartościowy dla osób lubiących się opalać, gdyż przyspiesza pojawianie się opalenizny oraz sprawia, że dłużej utrzymuje się ona na powierzchni skóry.
W marchewce można znaleźć także witaminę , tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E oraz witaminę K. Jeżeli natomiast chodzi o minerały to warto wyróżnić tutaj wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Tak bogaty skład sprawia, że marchew posiada szerokie działanie prozdrowotne i jest polecana osobom w każdym wieku. Wprowadzenie jej do diety będzie dawało znakomite rezultaty i będzie bardzo korzystne. Warto zatem zainteresować się takimi możliwościami i regularnie spożywać marchew.
Marchewka może chronić przed nowotworami
Niektórzy badacze twierdzą również, że zawarty w marchewce beta-karoten wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jest w stanie zapobiegać powstaniu nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherzyka moczowego. Można zatem za sprawą wprowadzenie jej do diety uchronić się przed wieloma poważnymi schorzeniami, których skutki mogą być bardzo dotkliwe. Warto się zatem zainteresować tymi właściwościami i rozważyć regularne spożywanie tego warzywa.
Podsumowanie
Kwestia tego jakie witaminy ma marchewka jest zatem bardzo szeroka z uwagi na bogaty skład tego warzywa. Zawarte w marchwi składniki odżywcze mogą bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Dodatkowo marchewka nie traci swoich właściwości na skutek gotowania jej. Dzięki temu można z łatwością przyrządzić ją w bardzo smaczny sposób i dodać do wielu różnych potraw.
Leave a Reply