Co ma najwięcej witaminy C to bardzo często pojawiające się pytanie. Witamina C stanowi bowiem bardzo ważny element w diecie i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego też chcąc zadbać o swoje zdrowie warto decydować się na jej dostarczanie do organizmu w odpowiednich ilościach. Mimo powszechnej opinii, że cytrusy zawierają najwięcej witaminy C nie jest to prawdą. Przedstawiamy te produkty, w których można znaleźć bardzo duże ilości witaminy i których wprowadzenie do diety będzie dawało świetne efekty.
Produkty z największą zawartością witaminy C
Zastanawiając się co ma najwięcej witaminy C warto poszukać odpowiedzi w warzywach i niektórych owocach.
Absolutny liderem pod względem zawartości witaminy C jest dzika róża, która w 100 g zawiera aż 500-700 mg witaminy C. Taka zawartość zdecydowanie przekracza zatem dzienne zapotrzebowanie. Sama zawartość witaminy C to jednak nie wszystko, gdyż w kwiatach tej rośliny można znaleźć także witaminy A, E, K, B oraz kwas foliowy i flawonoidy. Idealnie sprawdzi się zatem do przyrządzania z niej soków czy nalewek. Zachwyci bowiem swoim aromatem oraz smakiem. Chcąc zadbać o swoje zdrowie warto tym samym wprowadzić ją do swojej diety.
Bardzo wysoką zawartością witaminy C charakteryzuje się także czarna porzeczka. W 100 g można bowiem znaleźć aż 180 mg witaminy. Dodatkowo owoce porzeczki zawierają także spore ilości witaminy P, A, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B. Działanie prozdrowotne tych owoców jest zatem bardzo szerokie i warto jak najbardziej rozważyć wprowadzenie ich do swojej diety. Dodatkowo smak czarnej porzeczki jest w stanie przypaść do gustu wielu osobom, co także przemawia za jej spożywaniem.
Chcąc uzupełniać witaminę C warto także spożywać paprykę. Najwięcej witaminy znajduje się w papryce żółtej, ale także odmiany zielona i czerwona charakteryzują się wysokimi zawartościami. W związku z tym papryka będzie stanowiła świetne uzupełnienie każdej diety i regularne spożywanie jej będzie dawało fantastyczne rezultaty.
Natka pietruszki stanowi smaczny dodatek do wielu dań, a przy tym jest bardzo zdrowa. W 100 g natki można znaleźć aż 170 mg witaminy C. Dodatkowo jest ona bogata także w żelazo, witaminę E oraz kwas foliowy. Stosowanie natki pietruszki jako dodatku do potraw to zatem dobry sposób na uzupełnienie niedoborów witamin w organizmie.
Zadając sobie pytanie co ma najwięcej witaminy C nie można również zapominać o jarmużu, który już od jakiegoś czasu jest znany ze swoim prozdrowotnych właściwości. Witamin C występuje tutaj w ilości 120 mg na 100 g produktu. Dodatkowo jarmuż zawiera spore ilości witaminy A, K, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu oraz wapnia. To co ważne to także zawartość sulforafanu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Witaminę C można łatwo dostarczać do organizmu
Jak zatem widać dostarczanie do swojego organizmu sporych ilości witaminy C nie stanowi bardzo dużego problemu i może być komfortowe. W wielu produktach spożywczych możliwe jest znalezienie sporych ilości tej właśnie witaminy. Można dzięki temu łatwo zadbać o swój ogólny stan zdrowia oraz samopoczucie. Jak najbardziej warto wybierać te produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością witamin.
Leave a Reply