odchudzanie

Chrom – cudowny pierwiastek na odchudzanie czy mit?

Obecność chromu w naszym organizmie ma ogromne znaczenie. Pierwiastek ten bierze udział w metabolizmie białek, kwasów tłuszczowych, glukozy, witamin i hormonów. Szerokie spektrum oddziaływania chromu na organizm przyciągnęło uwagę szczególnie kobiet i sportowców. Popularne jest stwierdzenie, że chrom wspomaga odchudzanie. Dlaczego tak jest? Czy to fakt czy tylko błędne przekonanie? Przyjrzyjmy się dokładnie temu zagadnieniu.

Na co ten chrom?

  • Spożywanie chromu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wszystko dlatego, że pomaga on w obniżeniu poziomu złego przy jednoczesnym podwyższeniu dobrego cholesterolu.
  • Jest tzw. pierwiastkiem cukrzyków. Poprawia metabolizm glukozy. Zwiększa wrażliwość tkanek organizmu na insulinę. Polecany jest w celu obniżenia wskaźnika BMI.
  • Chrom to ulubieniec kobiet. Pomaga w zespole policystycznych jajników. Ma wpływ na występowanie owulacji i regulację cykli miesiączkowych. Jest sprzymierzeńcem w walce z PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego).
  • Aktywnie wspomaga nasze zdrowie psychiczne. Podnosi poziom serotoniny w organizmie. Wykazuje działanie antydepresyjne i przeciwlękowe. Hamuje uwalnianie kortyzolu. Pomaga pacjentom z ustabilizowaniem okresowych wahań nastroju, w depresji atypowej i zaburzeniach afektywnych.
  • Chrom wspomaga nasz system nerwowy. Jego obecność jest bardzo ważna w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym (m.in. Parkinsona i Alzheimera).
  • Bierze udział w procesach antyoksydacyjnych i immunologicznych.

Czy chrom jest skuteczny w odchudzaniu?

Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających, że tak jest. Nie mniej chrom może okazać się pomocny dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Skoro chrom wpływa na regulację poziomu glukozy, będzie miał wpływ na hamowanie nadmiernego apetytu. Osoby przyjmujące chrom jako suplement diety nie powinni zapominać jednak o konieczności dobrze zbilansowanej diety. To podstawowy warunek skuteczności takiej kuracji.

Warto też wiedzieć, że wchłanialność chromu możemy zwiększyć w obecności witaminy C, spożywając szczawiany czy też uprawiając aktywność fizyczną.

Skutki niedoboru chromu

  • Brak wystarczającej ilości chromu może skutkować wystąpieniem cukrzycy lub miażdżycy.
  • Częste bóle głowy, rozdrażnienie i zmęczenie – mogą być dowodem na brak tego pierwiastka w organizmie.
  • Niedobór chromu to zwiększona ochota na coś słodkiego. Warto podkreślić, że przy spożywaniu dużej ilości cukrów prostych, chrom jest wydalany z organizmu.
  • Choroby takie jak: neuropatia, encefalopatia, hiperinsulinemia, insulinoodporność.
  • Inne zaburzenia to: zaburzenia wzrostu, zaburzenia lipidowe, glukoza w moczu, nietolerancja glukozy.

Skutki nadmiaru chromu

  • Za duża podaż chromu to ryzyko gorszej wchłanialności żelaza. Może zatem pośrednio doprowadzić do anemii.
  • Gorsza wchłanialność cynku to kolejny skutek. Cynk ma duże znaczenie dla naszego układu immunologicznego.
  • Nadmiar może powodować uszkodzeniem struktur DNA oraz zwiększonym ryzykiem chorób nowotworowych, np. raka płuc. Wykazuje działanie mutagenne.
  • Wysokie dawki chromu sprzyjają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Kluczem do sukcesu jest równowaga

Tabletki z chromem wspierające odchudzanie – wybrane najlepsze przez dietetyk.edu.pl

Jak widać zarówno niedobór jak i nadmiar chromu w organizmie może być brzemienny w skutkach. Dla naszego zdrowia niezbędna jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Chrom jest tylko jednym pierwiastkiem, który sam cudów nie zdziała. Możemy zwiększyć jego wchłanialność spożywając odpowiednie produktu. Możemy również obniżyć przyswajalność innych kluczowych substancji, jeśli podaż chromu będzie za wysoka. Suplementacja chromu bez badań i wskazań lekarskich nie jest rozsądna. Tabletka chromu nie zrekompensuje nam również braku aktywności fizycznej.

Co zatem zrobić, aby upewnić się czy ilość zażywanego chromu jest właściwa?

Po pierwsze – wykonać tzw. analizę pierwiastkową. Badanie to wykaże czy spożywane w naszej diecie ilości pierwiastków zaspokajają potrzeby organizmu. Przy okazji sprawdzimy obciążenie metalami ciężkimi. Badanie laboratoryjne na oznaczenie poziomu chromu wykonuje się z moczu lub krwi. Na jego wynik oczekuje się od 10 do 30 dni kalendarzowych.

Istnieją okoliczności, które są wskazaniem do konieczności wykonania takiego badania. Będzie to stwierdzona cukrzyca lub widoczne niedożywienie. Zalecane jest również przy żywieniu pozajelitowym, jak również przy pracy w metalurgii (narażenie na nadmierną ekspozycję na chrom).

Po drugie – w zależności od wyników zwiększyć bądź zmniejszyć podaż chromu. Dobrze jest skonsultować wyniki z lekarzem i/lub dietetykiem.

Produkty bogate w chrom

Najlepszym źródłem chromu są naturalne produkty. Będą to przede wszystkim:

  • kasze i produkty pełnoziarniste
  • drożdże piwne
  • kakao i czekolada
  • mięso drobiowe, wątróbka
  • jaja kurze
  • mięso ryb i owoce morza
  • orzechy
  • grzyby
  • warzywa: pomidory, brokuły, groszek zielony, szpinak
  • owoce: banany, jabłka
  • przyprawy: pieprz i tymianek

W przypadku stwierdzonego niedoboru chromu warto rozejrzeć się na rynku suplementów diety. Istotne też może okazać się odstawienie produktów bogatych w cukry proste. Zrezygnujmy z napojów słodzonych i słodyczy. Wybierzmy produkty nisko przetworzone i pełnoziarniste. Spożywajmy regularnie pięć posiłków dziennie zgodnie z piramidą żywienia. Pamiętajmy o ruchu i aktywności każdego dnia.