Bestsellery z zakresu zdrowej żywności 

Wzrost świadomości wpływu diety na nasze zdrowie i samopoczucie bezpośrednio przełożył się na dynamiczny rozwój rynku zdrowej żywności. Coraz chętniej kupujemy produkty opatrzone certyfikatami bio, nisko przetworzone, naturalne i pozbawione sztucznych dodatków, polepszaczy czy konserwantów. Jakich artykułów najczęściej szukamy w sklepach ze zdrową żywnością? Oto niektóre z nich.

Naturalne oleje 

Oleje roślinne to prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych, które mogą poprawić nie tylko stan zdrowia, ale i wygląd zewnętrzny. Do najzdrowszych olejów naturalnych zaliczamy m.in.:

  • olej kokosowy, w tym olej MTC,
  • olej konopny,
  • olej arganowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej z nasion czarnuszki,
  • olej z ostropestu.

Wybierając olej, warto zwrócić uwagę na sposób tłoczenia i certyfikat żywności ekologicznej, tzw. zielony listek. Oleje tłoczone na zimno zachowują więcej wartościowych mikroelementów i są po prostu zdrowsze. Najlepsze będą te, które pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw wolnych od pestycydów i sztucznych nawozów – wysoka jakość surowca przekłada się na zdrowotne właściwości oleju.

Superfoods 

Superfoods, po polsku superżywność, to modne ostatnio hasło. Co się za nim kryje? Mówiąc krótko, nieprzetworzone naturalne produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze, prawdziwe „bomby witaminowo-mineralne”. Artykuły z tej kategorii pochodzą z różnych zakątków świata, a wiele z nich rośnie dziko wokół nas. Obecnie są odkrywane i doceniane na nowo.

Wśród popularnych superfoods trzeba wymienić nasze rodzime owoce dzikiej róży, jagody, jeżyny i maliny, jarmuż, szpinak czy natkę pietruszki. Dużym zainteresowaniem cieszą się także produkty egzotyczne, m.in. jagody goji, acerola, graviola, guarana czy algi: chlorella i spirulina – mówi specjalista pracujący dla producenta zdrowej żywności NatVita.

Nasiona i produkty pełnoziarniste 

Podstawą naszej diety są często produkty zbożowe, a jej cennym uzupełnieniem – orzechy i nasiona. Także w tym zakresie coraz chętniej stawiamy na zdrowe artykuły ekologiczne i pełnoziarniste – mąki, kasze, płatki i ziarna. Dużym wzięciem cieszą się ostatnio bardzo zdrowe produkty konopne, czyli mąka i ziarna konopi (łuskane lub nie), a także poprawiające procesy trawienia, bogate w błonnik pokarmowy nasiona babki jajowatej i babki płesznik. Warto sięgać także po kiełki i naturalne roślinne białko, pochodzące np. z grochu lub wspomnianych już konopi siewnych.

Najnowsze artykuły

Biustonosze dla Amazonek – charakterystyka bielizny dla kobiet po mastektomii

Mastektomia, czyli chirurgiczne usunięcie jednej lub obu piersi, jest trudnym doświadczeniem, które wpływa na wiele aspektów życia kobiet. Jednym z tych aspektów jest wybór...

Jakie są sposoby na lifting twarzy?

Z biegiem czasu nasza skóra traci elastyczność i jędrność, co może prowadzić do widocznych oznak starzenia się, takich jak zmarszczki i opadanie tkanek. Jednym...

Jakie są najpopularniejsze szkolenia organizowane dla kosmetologów?

Kosmetologia jest dziedziną, która nieustannie ewoluuje. W miarę jak technologie i trendy w dziedzinie urody się zmieniają, kosmetolodzy stają przed wyzwaniem utrzymania kroku z...

Jak stylizować eleganckie szorty damskie z wysokim stanem?

Letnie dni niosą ze sobą nie tylko promienie słońca i radość, ale także szansę na odkrywanie modowych wyzwań. Wśród nich, eleganckie szorty damskie z...

Styl smart-casual – czym się charakteryzuje?

Styl smart-casual to połączenie elegancji z wygodą. Choć może się wydawać nieco enigmatyczny, jest coraz częściej wykorzystywany w polskim biznesie, a także podczas różnych...

Zobacz także